Recettes de clones (à trier)Recherche recette KWAK

Pour les amateurs imitateurs admirateurs, assez fou pour oser copier les maitres !
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Recherche recette KWAK

Message par estelle »

J'aime bien cette bière bien que je sois attirée par les aromatiques
Aurait il un brasseur qui a tenté de reproduire cette bière ?
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Chrodegang
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Re: Recherche recette KWAK

Message par Chrodegang »

Michel08 avait posté une version compilée du livre "Clone Brews". Comme je suis gentil, je t'ai même recherché la recette dans ce fatras, p.55 ;)
Kwak Pauwel Belgian Ale

Bosteels Brewery, Buggenhout, East Flanders, Belgium

Tawny amber Kwak sports a creamy off-white head and starts off with a down-to-earth, mildly spicy, malt aroma. Smooth, rich, and full-bodied, it entices with a malty, slightly sweet, alcoholic taste on the palate before finishing with a warm, dry aftertaste.

Yield: 5 gallons (18.9 L)
Final gravity: 1.015-1.019
SRM 15
Original gravity: 1.081-1.086
IBU 18-20
8.5% alcohol by volume

Crush and steep in ½ gallon (1.9 L) 150°F (65.5°C) water for 20 minutes:

½ lb. (.23 kg) German Munich malt
5 oz. (.14 kg) Special B malt

Alternate Methods

Mini-mash Method: Mash 3.25 lb. (1.5 kg) Belgian 2-row Pilsner malt and the specialty grains at 150°F (65.5°C) for 90 minutes. Then follow the extract recipe omitting 2.5 lb. (1.1 kg) DME at the beginning of the boil.

All-grain Method: Mash 11 lb. (5 kg) Belgian 2-row Pilsner malt, the specialty grains, and 2 lb. (.9 kg) additional German Munich malt at 150°F (65.5°C) for 90 minutes. Add 3 HBU (40% less than the extract recipe) of bittering hops and the candi sugar for 90 minutes of the boil. Add the flavor hops and Irish moss for the last 15 minutes of the boil and the aroma hops for the last 3 minutes.

Strain the grain water into your brew pot. Sparge the grains with ½ gallon (1.9 L) water at 150°F (65.5°C). Add water to the brew pot for 1.5 gallons (5.7 L) total volume. Bring the water to a boil, remove the pot from the stove, and add:
8.5 lb. (3.9 kg) M&F light DME
1.5 lb. (.68 kg) Belgian clear candi sugar
2/3 oz. (19 g) Challenger @ 7.5% AA (5 HBU)(bittering hop)

Add water until total volume in the brew pot is 2.5 gallons (9 L). Boil for 45 minutes then add:
1 oz. (28 g) Styrian Goldings (flavor hop)
1 tsp. (5 ml) Irish moss

Boil for 12 minutes then add:

¼ oz. (7 g) Challenger (aroma hop)
¼ oz. (7 g) Czech Saaz (aroma hop)

Boil for 3 minutes, remove pot from the stove, and cool for 15 minutes. Strain the cooled wort into the primary fermenter and add cold water to obtain 5 gallons (18.9 L). When the wort temperature is under 80°F (26.6°C), pitch your yeast.

1st choice: Wyeast's 1762 Belgian Abbey ale II yeast (Ferment at 70-73°F [21-23°C])
2nd choice: Wyeast's 1214 Belgian Abbey ale yeast (Ferment at 70-73°F [21-23°C])

Ferment in the primary fermenter 5-7 days or until fermentation slows, then siphon into the secondary fermenter.

Bottle when fermentation is complete with:
1¼ cup (300 ml) M&F extra-light DME

Serve at 55°F (13°C) in a foot, ½-yard or yard glass.
C'est tout ce que j'ai trouvé de concluant. Sinon tu dois avoir des recettes d'amateurs qui trainent sur le site de Beertools.
Le brassage dans tous ses états - Au p'tit Fourquet
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Re: Recherche recette KWAK

Message par fafane41 »

Googleisation (a dire façon a la Star Trek cf:Energie)

http://www.beertools.com/html/recipe.ph ... ale+Recipe
Mon Blog (MaJ le 19/06/09)
http://brasserie.fafane.free.fr/
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Re: Recherche recette KWAK

Message par estelle »

Merci à vous deux :wink:
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Re: Recherche recette KWAK

Message par choussinga »

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Re: Recherche recette KWAK

Message par estelle »

Je relance ce post pour savoir si un brasseur (brasseuse) a tenté de brasser avec succès cette succulente bière :roll: :bom:
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Re: Recherche recette KWAK

Message par estelle »

Je m' approche de l'original mais il y a un arrière gout que je n'arrive pas définir!
J'ai donc fait une recherche et sur un site http://pagesperso-orange.fr/magicam/bierbel3.htm, il parle de rajout de "régmoce"
Sur internet et le dico je n'arrive pas à définir ce "régmoce"
Peut être une expression belge !!

Enfin elle a tout de même beaucoup de succes et va falloir relancer un "gros brassin"
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Re: Recherche recette KWAK

Message par choussinga »

As-tu fais une compilation des 3 recettes vers lesquelles nous t'avions orienté?
Peux-tu nous transmettre la recette?
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estelle
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Re: Recherche recette KWAK

Message par estelle »

choussinga a écrit :As-tu fais une compilation des 3 recettes vers lesquelles nous t'avions orienté?
Peux-tu nous transmettre la recette?
J'ai utilisé la tienne http://www.enormousturnip.com/beer/recipes/kwak.html
sauf pour la levure 3522 ardennes
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Re: Recherche recette KWAK

Message par choussinga »

Et S-33 pour la levure?
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